Bergsprängning i Stockholm flyttar berg

22 juni 2022
william eriksson

editorial

En del saker lämnar man gärna över till andra att ta hand om. Andra saker kanske man tänker att man klarar av själv medan det i själva verket också utförs säkrare och bättre av andra. Bergsprängning i Stockholm tillhör båda kategorierna!

Det finns många situationer där berg måste sprängas bort. En väg stöter på urberget som tittar upp ur marken och gör det omöjligt att fortsätta. Ett hus ska byggas men när man börjar gräva i marken så slår grävskoporna i svensk granit. Kanske har man ett stort flyttblock på tomten som man verkligen vill ha bort. Men flyttblock är tunga och precis som i fallet med väg- och husbygget kan det vara en god idé att kontakta en bergsprängare. 

Säkra rutiner ger säker sprängning

När man kontaktar en firma för bergsprängning i Stockholm kontaktar man inte bara en leverantör av sprängmedel. Bergsprängaren har rätt utrustning för jobbet och det innebär inte bara explosiva varor utan även verktyg för att placera sprängmedel på plats, en säker antändning, samt bombmattor så inte berget råkar flyga över till grannen och lägga sig som ett meteoritnedslag i växthuset. 

Det viktigaste bergsprängaren kommer med är dock rutin. Hur ska man göra för att få till säkra detonationer, var placeras sprängmedlet bäst för maximal effekt och vilka vanliga misstag gör man som just den erfarna hantverkaren kan undvika? 

 

Bergsprängning

 

Experten ska vara på plats innan det smäller

Det viktigaste är kanske att kontakta bergsprängaren i god tid innan man behöver spränga. Helst ska experterna vara på plats redan i planeringsstadiet. Kanske kan man undvika en massa onödigt jobb om man vet hur och var man kan spränga, samt var det är lätt och svårt.

I många fall måste man också upprätta lite mer utförliga borrplaner för att sedan kunna ansätta sprängmedlet. I de fallen är det bra att börja i tid och kunna implementera arbetet med andra moment. 

Fler nyheter