Därför kan man behöva reglera tänderna

11 september 2021
Lily Hansen

Det brukar vara tandläkaren som upptäcker om man behöver reglera tänderna, men man kan även själv uppsöka en tandläkare om man har funderingar kring tandreglering. Är man vuxen ska man söka sig till en tandvårdsklinik specialiserade på ortodonti. Som vuxen måste man själv betala för tandregleringen, men i vissa fall kan den omfattas av det statliga tandvårdsstödet.

Anledningarna till att man kan vara i behov av tandreglering är många. Tänderna kan ha vuxit snett, eller sitta för tätt, men de kan också sitta för glest och bettet kan vara fel. Man kan också reglera sina tänder av estetiska skäl, för att man är missnöjd med hur tänderna ser ut. Att reglera tänderna av estetiska skäl kan vara lika viktigt som av medicinska och praktiska skäl. I alla fall om man skäms för sina tänder och får dålig självkänsla. 

Vilken tandställning ska man ha?

Det finns flera olika behandlingsmetoder för att reglera tänderna, och vilken tandställning man ska ha beror på flera olika saker. Därför gör tandläkaren först en grundlig undersökning av ansikte, käkar och tänder. Man tar också ett tandavtryck, alternativt skannar bettet, och gör sedan en modell av käkarna och tänderna. Det gör det mycket lättare att sedan bedöma vilken behandlingsmetod som blir bäst

Ibland finns det mer än en behandlingsmetod som passar, och då kan det vara andra saker som är avgörande för behandlingen än själva tänderna. Kanske vill man inte att det ska synas att man har tandställning? Eller så är det viktigt att emellanåt kunna ta ur tandställningen och slippa den när man exempelvis går på en middag. Det finns fast tandställning som limmas på insidan av tänderna vilket gör att den inte syns. Men också avtagbar tandställning som även den är näst intill osynlig, att den är avtagbar gör också att det blir enkelt att rengöra tänderna.

Fler nyheter