Det finns en värmepump för alla hus

27 september 2021
william eriksson

Det finns många olika typer av värmepumpar, och vissa passar bättre i hus med lite större energibehov, medan andra lämpar sig bra i sommarstugan eller i kombination med en kamin. Några exempel är bergvärmepumpen, luft-vattenvärmepumpen, jordvärmepump, sjövärmepump och luftvärmepumpen. De tar alla tillvara på den solenergi som finns lagrad i naturen utanför huset, i berggrunden, jorden, vattnet eller luften. 

En jordvärmepump behöver en större yta för att kunna samla in energi och passar därför de med en lite större trädgård, medan en luft-vattenvärmepump installeras precis utanför huset och tar liten plats. Bergvärmepumpen hämtar energi djupt ner i berggrunden, vilket betyder att man behöver borra djupt ner och anlägga en energibrunn. Att installera en bergvärmepump är kostsamt men pumpen är väldigt effektiv och kan leverera massor av värme oavsett årstid. Den värmepump som har lägst installationskostnad är luftvärmepumpen. Till skillnad från de andra värmepumparna som sprider värme genom vattenfyllda element, blåser en luftvärmepump ut värmen och sprider den genom luften.

 

Det lönar sig att välja ett företag som erbjuder totalentreprenad

Att slösa med energi är varken bra för miljön eller plånboken. Innan man sätter in en värmepump är det därför bra att tilläggsisolera om det behövs, täta dörrar och fönster, eller byta ut dem om de är alltför dåliga. Ju mer man lyckas sänka sitt energibehov desto snabbare kommer man sedan att tjäna in pengarna för värmepumpen. När man sedan är redo att installera en värmepump ska man vända sig till ett företag som erbjuder en helhetslösning som exempelvis värmepumpistockholm.nu. 

Då hittar de den värmepump som passar bäst och ser även till att den installeras och kalibreras för att generera rätt mängd energi för hushållet. Att använda sig av totalentreprenad blir oftast billigare, men det går också snabbare. Viktigt att tänka på är dock att värmepumparna ska vara anpassade för nordiskt klimat. 

Fler nyheter