Det här med instrument kan vara en djungel ibland. Det är lätt att tro att ett instrument är precis som ett annat bara för att de ser ungefär likadana ut. Och så länge det låter om det när man spelar, vem bryr sig?

I all uppriktighet så kan det vara bra att lägga lite tid på att lära känna sitt instrument. Till exempel så kan det vara så att om du är gitarrist så kan du spara rätt mycket pengar på att lära dig grundläggande kunskaper kring ditt instrument. Frågor som är bra att kunna svaret på är till exempel: Hur byter man strängar? Hur löder man sladdar som har lossnat? Varför får jag ett skrapande ljud i förstärkaren när jag vrider på volymratten?

För instrument som pianon är det lite knepigare, men inte allts omöjligt. Bara man vet vilka verktyg som behövs, och har rätt mjukvara, så kan man själv stämma sitt piano.
För att du inte ska råka bända upp fel klaviaturinstrument så kan det vara bra att veta att ett elektriskt piano inte är samma sak som en synth, eller ens ett digitalpiano. 
Dessa två instrument är digitala, medan ett elektriskt piano är ett elektromekaniskt instrument.

Elektromekaniska instrument är, som namnet antyder, både elektriska och mekaniska. Precis som på ett vanligt, akustiskt, piano har ett elpiano klubbor/hammare. När du tycker på tangenterna slår dessa hammare mot metallsträngar (eller liknande) som i sin tur då skapar vibrationer. Dessa vibrationer fångas upp av magnetiska mickar som sedan förvandlar dem till signaler. Slutligen skickas signalerna till en förstärkare eller högtalare – som på en elgitarr.

Så nästa gång du snackar med personalen på DanGuitar om elpianon, synthar och/eller digitalpianon så behöver du inte blanda ihop begreppen. Som tur är har de snabb leverans, och 30 dagars full returrätt, om du ändå skulle få hem något som inte riktigt är vad du har tänkt dig.