Precis som resten av kroppen kan ögonen drabbas av olika sjukdomar och funktionsnedsättningar. Synen är oerhört viktig för oss och vår förmåga att integrera med andra individer och världen omkring oss. Om du har nedsatt syn kan det drabba din vardag genom att du inte får utföra vissa arbeten eller köra bil. Att bli hämmad på det viset blir ofta en psykisk utmaning för många, då det känns som att livet inte kan levas fullt ut enligt dina egna villkor. Lyckligtvis går sjukvården framåt hela tiden och idag finns det stora möjligheter att bli återställd från synfel och sjukdomar i ögonen.

 

Alternativ för synfel

För dig som har glasögon eller linser går det i de flesta fall att operera bort synfelet med laser där hornhinnan korrigeras. Det fungerar både för dig som är närsynt och dig som är översynt. Ålderssynthet åtgärdas med en RLE där ditt ögas lins byts ut mot ett implantat. Vid en RLE försvinner också astigmatism. Du kan också göra en ICL där implantatet istället fästs mellan irisen och din egen naturliga lins. Ingen frisk vävnad byts ut. Denna operation är mer lämplig för dig med tunna hornhinnor som inte kan behandlas med ögonlaser.

 

 

Åtgärder vid sjukdom

För sjukdomar som grå starr och glaukom finns stora möjligheter att bli frisk. Vid grå starr byts din egen lins ut mot ett implantat, en RLE. Det är en smärtfri och snabb operation som oftast bara tar tio minuter per öga. Glaukom eller även kallat grön starr behandlas med ögondroppar, trycksänkande operation eller laserbehandling. En konsultation hjälper dig att veta vad du behöver.

Om du söker efter en ögonläkare i stockholm ska du besöka https://www.lameramedical.se/ där du hittar professionella ögonspecialister, ögonsjuksköterskor och optiker. Där hittar du mer information om olika behandlingar, priser och kontaktuppgifter för att boka en tid eller få svar på dina eventuella frågor.