Fönster för alla smaker

20 maj 2021
william eriksson

Oavsett vilken byggnad man använder som sitt hem eller har som sin arbetsplats är det viktigt att ha fönster någonstans. Till och med om det är i en stor maskinhall brukar det vara någon form av glas eller plast insatt i tak eller port. När det gäller industribyggnader och garageportar kan man ha vad som helst som fungerar bra när det gäller att släppa in lite dagsljus. Om det är en villa eller fastighet där människor ska bo och leva brukar det vara mer viktigt att det även ser trevligt ut. 

Även i villor och hyresfastigheter finns det olika typer av fönster. Det vanligaste idag är att använda sidohängda fönster. Men har man en källare eller en vind kan det vara helt andra fönster som blir aktuella. Det är vanligt att man sätter in ett fönster som istället öppnas uppåt eller nedåt i utrymmen som källare eller tvättstugor. 

 

 

Glaset har betydelse

Ett fönster kan ha olika glas och sitta i fönsterbågen på flera sätt. Det finns infattade glas där ramen är i bly. Det var vanligt för många år sedan att innefatta glas på det här viset men är mindre vanligt i modern tid. Nuförtiden använder man vanliga spröjs i trä eller plast för att ge ett vackert intryck. Det är kanske viktigare än många tror att man som hyresgäst har ett vackert fönster att titta upp på eller ut genom. 

När man väljer vilket glas som ska sitta i de sidohängda fönstren kan man ha följande i åtanke. Ett enkelglas är vackert, gammaldags och ger en skir känsla när man ser ut genom det men säljs knappt i en vanlig butik längre. Det är för att det isolerar alldeles för dåligt mot kyla. Ett tvåglasfönster  isolerar bra och funkar i sommarstugan, men ska man bo året runt är det bäst med ett treglasfönster. 

Fler nyheter