High vacuum pumps – snabbguide för amatören

08 september 2020
jonas olsson

High vacuum pumps, eller högvakuumpumpar som man säger på svenska, vad är det? För experten är det kanske glasklart, men för amatören inte lika tydligt. För att bena ut det hela kan man börja med ordet vakuum.

Vakuum betyder tom, eller tomhet. I ett perfekt vakuum ska det inte finnas någonting. Inte ens den minsta partikel. Detta är dock i praktiken helt omöjligt att uppnå. Trycket inuti denna tomhet ska även vara lägre än trycket i atmosfären, alltså ett undertryck.

Kraven för att det ska räknas som ett fysikaliskt riktigt vakuum är höga. Det är sällan man kommer i kontakt med sådana riktiga vakuum. Däremot används en enklare form av vakuum ofta. Man skulle kunna kalla det för vardagsvakuum. I dessa vardagsvakuum räcker det med ett lättare undertryck.

När används dessa?

Ta förslagsvis en titt in i kylskåpet; där kan man hitta ett antal vakuumförpackade livsmedel. När livsmedel ska förpackas så vill man avlägsna syret i förpackningen. Syret är ju det som får mikroorganismer att utvecklas. Mikroorganismer leder i sin tur till att maten blir dålig och börjar mögla.

Syret, i t.ex. en påse med kött, pumpas ut med hjälp av vakuumpumpen. Ja, och där har vi förklaringen till sista delen i ordet high vacuum pump. Det behöver nog inte förklaras mer ingående än så. Men första delen då, hög? Det är inte svårare än att man vill ha ett riktigt högt undertryck. Lite bättre alltså, än den vanliga vakuumpumpen.

 

 

Så förutom vid livsmedel, när används dessa pumpar då? De är väldigt vanliga inom industrin till olika processer, apparater och maskiner. De används även vid olika typer av svetsning. Inom förlossningsvården kan de i form av en sugklocka hjälpa en trött mamma få ut sin bebis. Men ett av de första användningsområdena var faktiskt vid tillverkningen av glödlampor. Sicket upplysande fakta!

Fler nyheter