Hjälp med bouppteckningen i Sölvesborg

07 september 2020
jonas olsson

När en älskad släkting dör, får de efterlevande brottas med den stora sorgen. Men dödsboet måste också hanteras. En bouppteckning ska göras och lämnas in, helst inom fyra månader efter dödsfallet. Vissa kan uppleva detta som en tid att minnas den bortgångne och läka. 

För de allra flesta är det dock en jobbig tid, särskilt om dödsfallet kom som en överraskning. Då är det naturligt att man söker hjälp. Som tur är, finns det duktiga jurister som kan hjälpa till att göra en bouppteckning.

 

Vad innebär bouppteckningen egentligen?

Följande steg måste slutföras för att upprätta en godkänd bouppteckning:

  1. Kalla in alla som har del i dödsboet. Ta även fram underlag som styrker de skulder och tillgångar som finns.
  2. Kalla in två personer som inte är arvingar. Dessa ska agera förrättningsmän. Det är de som ska vittna om att allt gått rätt till.
  3. Fyll i Skatteverkets blankett “Bouppteckning” med uppgifter om den avlidnes skulder och tillgångar.
  4. Bifoga följande dokument om de finns: äktenskapsförord, testamente, samt arvsavståenden.
  5. När alla parter skrivit under förteckningen, skickar du den till Skatteverket. 

 

 

Varför gör man en bouppteckning?

Den som har avlidit har lämnat sina minnen från livet bakom sig. Saker som kan kännas obetydande, men ändå måste tas om hand. De efterlevande måste vara ense om vad som ska göras med dessa saker. Vissa tillgångar måste även användas för att täcka de kostnader som lämnats obetalda. Till exempel skulder som den avlidne kanske hade haft. 

Bouppteckningen är det juridiskt korrekta sättet att se till att detta går rätt till. Många väljer att anlita en certifierad jurist för att försäkra sig om att inget blir fel. Detta är dock inte nödvändigt. Om du ändå väljer att göra så, då finns firman Juristen Jeppsson. De kan hjälpa dig med en bouppteckning i Sölvesborg. Läs om dem här: https://www.juristenjeppsson.se/bouppteckning/.

Fler nyheter