Hjälp till dig som behöver akuttandvård

16 december 2019
Cecilia Olsson
Hjälp till dig som behöver akuttandvård

Det är inte ovanligt att tänder slås ut eller skadas i olyckor. Har man råkat ut för en olycka där tänderna skadats ska man alltid låta en tandläkare undersöka dem, oavsett om det gäller mjölktänder eller permanenta tänder. 

Symptom på att man har råkat ut för en tandskada kan vara att tanden sitter lösare än de andra tänderna i munnen, det smärtar och man kan ha svårt att äta, det blöder från tandköttet, tandköttet svullnar upp och blåsor bildas, det ilar och känns annorlunda i tanden, en bit av tanden har lossnat eller att tanden ändrar färg och blir rosa, gul, grå eller brun.

Om man råkar ut för en olycka där en permanent tand slås ut är det viktigt att förvara den på rätt sätt tills man tagit sig till en tandläkare. Tandens rot riskerar att torka ut om den blivit utslagen och det är därför viktigt att förvara den på bästa sätt. Är det möjligt att sätta tillbaka tanden på samma ställe den blivit utslagen från så är det bästa stället att förvara den. Kan man inte sätta tillbaka den så kan man istället förvarar den under tungan. Är inte heller det möjligt så kan man lägga den i mjölk eller ett glas med koksaltlösning. Man ska inte lägga tanden i vanligt vatten då det skadar tandroten. 

Befinner man sig i Stockholmsområdet så finns det akuttandvård Odenplan. Hos tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål finns hjälp för den som lider av tandvärk eller andra akuta problem. Om man råkat ut för ett trauma och är i akut behov av tandvård som till exempel tandskador, infektioner i tänder och käkar, blödningar efter operativa ingrepp i munhålan eller om man har svår tandsmärta jobbar de för att så fort som möjligt kunna erbjuda en tid för behandling. Innan eventuell behandling påbörjas får man alltid ett kostnadsförslag att ta ställning till.

Fler nyheter