Rubiks kub är 3D-pusslet som uppfanns av arkitekten Ernő Rubik i Ungern på 1970-talet och som sedan dess har sålts i över 400 miljoner exemplar världen över. Den 5,7 centimeter höga originalkuben består av 3x3x3 block med sammanlagt 54 rutor i olika färger. Den har senare utvecklats vidare och finns nu i flera olika storlekar och modeller. Exempel på varianter till Rubiks kub är till exempel Rubiks orm, Rubiks Magic och Rubiks Mini. Hos Master Cube Store går det att hitta både originalkuben och olika varianter av den, samt flera andra IQ-pussel att utmana sig med. 

 

Olika kombinationer och lösningar

Det finns många olika sätt att lösa Rubiks kub på. Den vanligaste varianten är Layer by Layer, som går ut på att lösa ett lager i taget. Andra vanliga varianter är Block Approach, samt Corners First och Edges First, där kublösaren börjar antingen med hörnen eller med kanterna, för att sedan gå vidare till att lösa resten av kuben. Det lägsta antalet drag som det går att lösa kuben på oavsett startposition är tjugo drag. Det finns även kombinationer där det kan behövas upp till flera hundra drag för att lösa kuben. 

 

 

En sport för den med snabba fingrar och bra minne

Att vrida på den populära kuben är för många utövare mer än bara en hobby, då det även arrangeras flera tävlingar där deltagarna tävlar om att lösa kuben så fort som möjligt. Det finns även tävlingsgrenar där kublösarna utsätts för olika utmaningar under tiden. Dessa utmaningar kan till exempel gå ut på att lösa kuben med ögonbindel, med en hand eller med fötterna. Rekordet är på några få sekunder och utövarna måste kunna memorera olika algoritmer för hur kuben kan lösas utifrån startpositionen. Med mycket övning kan du alltså få både snabba fingrar och ett bra minne av att lösa Rubiks kub.