Kontakta optiker vid besvär relaterade till synen

15 juni 2021
Cecilia Olsson

Människans viktigaste sinnesorgan är ögonen eftersom de står för upp till 80 procent av alla våra sinnesintryck. Det är därför väldigt viktigt att ta hand om dem på bästa sätt för att undvika problem som ger försämrad syn. De allra flesta drabbas dock av synförsämringar någon gång i livet, men som tur är kan man behandla problemet antingen genom att använda glasögon eller linser som är anpassade för det synfel man har eller så kan man operera ögonen för att återställa synen. 

Hur fungerar glasögon?

Glasögon består av linser som är anpassade för att hjälpa ögat att bryta ljuset. Det är nämligen så att ljuset måste brytas rätt i ögonen när man tittar på något för att det ska vara möjligt att fokusera blicken. Bryts ljuset fel så ser man suddigt, men det kan alltså rättas till med glasögon som är rätt slipade för det synfel man har.

Det är vanligt med synfel

De vanligaste synfelen är översynthet, närsynthet och astigmatism. Översynthet innebär att man ser bra på långt håll men inte på nära håll. Är man närsynt så ser ser man däremot bra på nära håll men har svårt att se på långa avstånd. Astigmatism uppstår ofta på grund av att hornhinnan är ojämn, vilket gör att man ser suddigt eller får en förvrängd syn, i vissa fall påverkar det synen både på nära och långt håll. 

Professionell optiker i Södertälje

Det är rekommenderat att göra synundersökningar varje eller vartannat år om ens optiker inte säger något annat. Man bör dock alltid kontakta optiker om man upplever förändringar eller besvär som är kopplade till synen eller ögonen. Är man i behov av legitimerad optiker i Södertälje så kan man vända sig till Direkt Optik. De erbjuder förutom synundersökningar även ett mycket brett utbud av glasögonbågar, läs mer om vad de har att erbjuda på optikersödertälje.se.

Fler nyheter