Mögel utgör en stor hälsorisk

28 april 2021
william eriksson

Om du inte vet hur mögel luktar, så kommer du bli smärtsamt medveten om det när du väl konfronteras med den starka doften. Har du tur kommer du åtminstone få uppleva det i kontrollerad miljö. Har du inte tur kanske upplevelsen av mögel sker i ditt eget hem. Det är ingen trevlig doft. Alls. Tvärtom är den extremt irriterande för näsan. 

Lukten kan beskrivas som en ganska unken doft. Ansiktet kryper ihop till en grimas som om du ätit en riktigt sur godisbit. Det är dock tacksamt att mögel faktiskt har en doft alls, annars hade det varit svårt att upptäcka. Mögel gömmer sig ofta i golv eller bakom väggar. Förstås kan det också dyka upp i den där öppnade burken med gräddfil i ditt kylskåp som du egentligen borde ha slängt ut för över två veckor sedan.  

Herr och fru Mögel

Men det är klart, mögel hade såklart kunnat ha en fräschare doft som var lika lätt att känna igen. Tänk om mögel hade doftat lavendel eller honung, till exempel. Då skulle du älska att ha mögel i hemmet. Vilket i och för sig hade kunnat orsaka många andra problem. Inte bara på din fastighet om det gömmer sig i väggarna, utan även på din egen hälsa.  

Andas du in för mycket av luften i ett utrymme med mögel riskerar du att ge dig själv luftvägsproblem. Akuta lungproblem kan mycket väl bli en konsekvens du kan behöva dras med om du har blivit rumskompis med herr och fru Mögel.  

Om det är så att makarna Mögel flyttat in hos dig är det inte det enklaste att bara be dem flytta ut. Det kan krävas stor övertalningsförmåga. Först och främst måste du dock identifiera möglet, var det finns och hur mycket det rör sig om. Det kan du förslagsvis göra via Mögel-test.se.

Fler nyheter