Om att skaffa bergvärme i Örebro

02 maj 2022
william eriksson

editorial

När du satt på altanen igår hörde du grannen prata om att skaffa bergvärme – men vad är det egentligen? Jo, bergvärme är en del av det som kallas geoenergi. Geoenergi är lagrad solenergi som finns i berg, grundvatten och mark. Det kan låta konstigt att solenergin finns på sådana ställen, men med hjälp av geoenergianläggningar kan man utvinna energin och använda den till att värma upp eller kyla ner en byggnad. 

Geoenergi kan användas i allt från skolor och industrier till privata villor. Av alla olika system för geoenergi är bergvärme det allra vanligaste. Din granne var troligen nyfiken på det eftersom det har låg driftskostnad och lång livslängd.

Hur kommer man åt bergvärmen?

För att kunna använda bergvärme behöver man borra ner till berggrunden. Det är där energin som ska värma grannens hus finns. För att komma så långt ner i marken kan man behöva borra mer än 200  meter. Men oroa dig inte, borrföretag är vana vid att navigera även i villakvarter. 

Diametern på ett borrhål är knappt större än din hand och kommer att ha ett brunnslock över sig. Så om grannen bestämmer sig för att skaffa bergvärme behöver han bara leta upp ett certifierat företag.

image

Brunnsborrning i Örebro

Här i Sverige finns gott om företag som jobbar med att borra energibrunnar, till exempel finns de som  arbetar med bergvärme i örebro. Så bor du där står ett sådant företag säkerligen med på grannens lista över certifierade brunnsborrare. Företag, såsom dessa, utför det som krävs på utsidan av fastigheten, det vill säga att borra, gräva och dra rör fram till huset.

Om din granne bestämmer sig för att installera bergvärme kommer det inte att vara ett långdraget arbete som stör sommarens grillkvällar. Oftast är installationen klar inom tre dagar. Så ha överseende – eller kanske till och med överväg att byta till ett miljövänligare uppvärmningsalternativ du också?

Fler nyheter