Pistmaskin: gör backen perfekt

13 januari 2022
patrick pettersson

editorial

En välpistad slalom- eller snowboardbacke är en sportlovsdröm. Det är dock en omöjlighet utan en bra pistmaskin. Dessa stora bjässar åker upp och ner för backarna för att avlägsna spår efter dagens åkare och skapa ett fint före för morgondagens åkare. 

Hur backarna fixades innan pistmaskinens uppkomst är för många ett mysterium. Det bör ha varit flera timmars hårt jobb som krävde god fysisk kondition. Att pistmaskinerna är uppskattade finns det därför ingen tvekan om. 

Pistmaskiner: en kostsam men nödvändig investering

Pistmaskiner finns i olika storlekar, men de är alla dyra i inköp. Det är såklart inget konstigt med tanke på att det är en komplex och stor maskin. Att investeringen är väl värd att göra om man sköter en skidbacke är det däremot ingen fråga om. Det är bland det viktigaste för att få nöjda kunder. En välpistad backe är nämligen både viktigt av säkerhetsskäl och nöje. 

En bucklig och spårig backe kan nämligen göra att man tappar kontroll över skidorna, vilket kan leda till både krock, eländiga fall och i värsta fall hemska olyckor. En väl fungerande pistmaskin, från exempelvis pistmaskin.net, är därför snarare än nödvändighet än ett alternativ. Har man många åkare i backen kan det nämligen vara nödvändigt att köra både morgon, eftermiddag och kväll. 

 

image

 

Pistmaskinernas framfart

Säsongen kanske nyss ha börjat och snökanonerna har gjort sitt jobb. Nu slätas backarna ut av pistmaskinerna och gör de redo för säsongens entusiastiska åkare. Eller så är säsongen i full gång och maskinerna går varma för att hålla backarna i gott skick. 

Både erfarna och oerfarna åkare ger sig ut i backarna och skapar nya spår som pistmaskinerna sedan sopar bort. Nästa dag är det som om ingen någonsin har varit där. Besökarna blickar ut över de vackra backarna och utsikten. 

Ja, nog är investeringen i bra pistmaskiner verkligen värt det. 

Fler nyheter