Stål och köpa stål kanske inte är det man tänker på varje dag. Men det är så att stål behövs i större utsträckning än man kan tro. De flesta byggen är beroende av bra stålprodukter och därför kan det vara bra att se till att ha lite på lager. Det gäller såklart i större utsträckning för företag som är i byggbranschen än för de vanliga hemmasnickaren. Köpa stål är såklart inte det billigaste du kan köpa men det finns olika sorter och olika kvalitet. Givetvis är kvalitet viktigt, men om du ska ha en stålbit till något litet hobbyprojekt så kanske du inte behöver samma kvalitet som ett husbygge.

 

 

Kvalitetsskillnader på stål

 

Det finns skillnader i kvalitet på stål. Rostfritt stål korroderar långsammare än bland annat kolstål. Korrodera innebär helt enkelt att materialet löses upp. Rostfritt stål innehåller inte mindre än 10,5 procent krom. Rostfritt stål används med fördel i miljöer som är sura och där stålet utsätts för klorider. Rostfritt stål som innehåller mellan 13 till 18 procent krom men inget nickel kallas i regel kromstål och används till bland annat vitvaror. Kromstål är billigare att ta fram då det inte innehåller nickel.

 

Syrafast stål

 

Syrafast stål eller som det även kallas syrabeständigt stål är annorlunda. Då innehåller stålet både krom och nickel. Ett annat namn är då kromnickel och det är väldigt rosttrögt. Kromnickel består av ungefär 65 procent nickel, 20 procent järn och 15 procent krom. Kromnickel används till bland annat elektrisk motståndstråd. Det är en del av element för värmeapparater. Så beroende på vilka ämnen som finns i stålet så varierar priset, användningsområdet och hållbarheten. Det bästa är att höra med ett proffs om du är osäker på vad du ska välja. Det finns många olika varianter och dessutom med olika klassificeringar så det kan vara svårt att hålla koll på allt.