Snabbt och smidigt däckbyte i Tyresö

19 november 2021
patrick pettersson

editorial

Det är viktigt att man har rätt däck på när vädret slår om. Tyvärr finns det inget ”åretrunt” däck, utan man är så illa tvungen att skifta däck på bilen två gånger om året, innan sommaren och innan vintern. I alla fall om man vill kunna köra under årets alla årstider. Olika väglag kräver däck med helt olika egenskaper. På vintern ska däcken ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter, men de ska inte vara lika breda som sommardäck. 

Med breda vinterdäck skulle snön packas under däcken och göra att de inte får fäste. Sommardäck får däremot gärna vara breda eftersom det trycker undan vatten och gör att man inte lika lätt drabbas av vattenplaning. Sommardäck får gärna ha ett mönsterdjup på 3 millimeter eftersom bromssträckan då kortas ner avsevärt, även om det enligt lagen räcker med 1,6 millimeter. Det är alltså lag på att man måste ha rätt mönsterdjup och rätt däck på bilen vid rätt tidpunkt. Håll därför koll på när det är dags för däckbyte.

 

image

 

När ska man skifta däck?

Två gånger om året ska man skifta däck. Under 1 december till 31 mars ska bilen ha vinterdäck, i alla fall om det är snö, is, frost eller snömodd på vägarna. Har man dubbfria vinterdäck får man sätta på dessa redan den första 1 oktober om man vill. Men det gäller att komma ihåg att bilens köregenskaper försämras om man kör med vinterdäck vid sommarväglag. Bilen drar också onödigt mycket bränsle, därför är det bättre att byta däck då väglaget ändras.

Idag är det få bilägare som själva skiftar däck på sin bil, och de flesta tar hjälp av en bilverkstad eller däckspecialist. Det går snabbt att få däcken bytta och man får även hjälp med att kontrollera mönsterdjup, däcktryck och hjulinställning. Vid däckbyte i Tyresö erbjuds även förvaring av däck i däckhotell; https://www.dackomaskin.se/daeckbyte–daeckfoersaeljning.

Fler nyheter