En del saker här i livet ska bara fungera, så gott som förutsättningslöst. Vi har lärt oss att bli så bekväma med att de helt enkelt bara sköter sig själva och är därför handlingsförlamade inför den konsekvens som uppstår när de helt enkelt slutar fungera. Ett sådant exempel är vår dusch, vaskar och inte minst toalettstolen – med andra ord våra avloppssystem. Det vi lämnar i toalettstolen ska bara försvinna ned i avloppssystemet för att aldrig mer synas igen och därmed basta. Något annat alternativ ska inte finnas. Förutom att det faktiskt då och då blir stopp i avloppet och vi behöver konfronteras med problemet.

 

Fly inte från avloppsproblemen

Man kan tala om olika svarsbeteenden när man stöter på problem; som fly eller fäkta. Att fly är ingen bra idé. När stoppet i avloppet är ett faktum ska det tas hand om direkt. Att ignorera problemet kommer att bara skapa dig besvär och fruktansvärda komplikationer inom en snar framtid. En del stopp i avloppet kan man lösa själv med en vaskrensare, ett jäklar anamma och råstyrka. Men i värsta fall kan det även förvärra problemet och ge dig än mer huvudvärk. Då kan det vara en betydligt bättre idé att redan från början kontakta en rörmokare.

 

 

Fäkta men ändå fly

Rörmokarna ligger inte på latsidan när det exempelvis blivit avloppsstopp i Brålanda. Många rörmokare arbetar dessutom på jour och rycker ut när de får in ett avloppslarm om att det är stopp i en toalett. Det finns med andra ord en slags fäktlösning som ändå tillåter dig att fly, det vill säga att en rörmokare löser avloppsstoppet åt dig. Då slipper du själv dyka ned i toalettstolen och rensa runt bland alla spännande tillhörigheter för att du ska kunna använda spolfunktionen igen och i förlängningen lätta dina behov när det trycker på.