Tandtekniker i Stockholm har ett ovanligt men intressant yrke

29 april 2022
Lily Hansen

editorial

Många tror att tandläkare bara lagar hål och luktar på människors andedräkt hela dagarna. Kanske väljer en del till och med bort yrket för att det verkar lite enahanda. Synd, i så fall. För det finns nämligen en rad olika specialiseringar inom tandvård. 

Vissa av dem håller sig långt borta från den ständiga jakten på Karius och Baktus. Som tandtekniker arbetar du till och med inom ett yrke som har en hel del att göra med design och hantverk. Det är dessutom ett högteknologiskt arbete, som kräver kunskaper inom CAD- och CAM-teknik samt annan teknisk mjukvara. 

Det är kanske inte så konstigt att den här delen av tandvården har flugit lite under radarn för många människor. De flesta träffar nämligen inte en tandtekniker så ofta. (Däremot träffar du förhoppningsvis en tandläkare eller tandhygienist minst en gång om året, eller hur?) Men så fort du behöver en tandprotes, tandställning eller kanske till och med en fräck guldtand, så kliver tandteknikern in. Särskilt tandtekniker i Stockholm kan vittna om att guldtänder faktiskt har blivit oväntat populära den senaste tiden.

 

tandtekniker stockholm

 

Tandtekniker är ett spännande och kvalificerat yrke

En tandtekniker arbetar alltså med medicinteknik, och är en högt kvalificerad yrkesperson inom ett specialiserat område som i sig också kan inriktas ytterligare. Ofta riktar en tandtekniker in sig på att bli extra bra på vissa saker, som utformning av tandställningar eller att tillverka tandbryggor. Men trots att det är ett yrke som kräver hög kompetens, är inte utbildningen till tandtekniker alltför lång. 

Om du lägger tre år på tandteknikerprogrammet så kommer du ut på andra sidan med full kompetens för att kliva in på en spännande arbetsmarknad. Dina arbetsgivare kan vara den statliga Folktandvården, såväl som privata kliniker eller företag som tillverkar tandprotetik. Du kan också se fram emot en relativt bra löneutveckling och bra arbetstider.

Fler nyheter