Vi har blivit vana vid batterier, surfplattor och mobiler som inte sällan måste laddas dagligen. Även på fjällturen, campingen, festivalen eller stranden. Men hur gör man egentligen då man inte har tillgång till ett eluttag? 

Till en kamera kan man ha ett extra batteri och byta när det andra har laddat ur, men till en mobiltelefon, surfplatta eller dator är det inte riktigt så enkelt. Ett sätt att lösa elbehovet på kan vara genom en powerbank som laddas med hjälp av solceller. Då spelar det ingen roll var man befinner sig utan man kan hela tiden ladda mobilen, surfplattan eller datorn med hjälp av solen, även vid växlande väder. 

Viktigt med rätt kapacitet 

För att det ska fungera måste kapaciteten på powerbank solceller vara anpassad efter det som ska laddas. Det säger sig självt att en dator kräver betydligt mer el än en smartphone, eller en surfplatta för den delen. Man kan läsa om powerbank solcell test för att hitta bra information och ta reda på vilken kapacitet en solcellsdriven powerbank måste ha för att klara av att ladda olika batterier.

Det finns även andra saker som kan vara viktiga att tänka på. Är man exempelvis på en fjällvandring kan det vara bra med en powerbank som man enkelt kan fästa på ryggsäcken, så att solcellerna kan exponeras för solen samtidigt som man rör på sig. 

Det finns även lite större solpaneler som går att fälla ihop och som snabbt fyller upp en powerbank. Dessa fungerar bra för mer strömslukande elektronik som exempelvis en dator. Det finns även powerbanks som har flera utgångar, vilket kan vara bra om man vill ladda flera enheter på en gång. 

För den som ständigt är på språng finns det också smarta och snygga solcellsryggsäckar där man konstant kan ha sin smartphone eller surfplatta kopplad till ryggsäckens powerbank.