Trädbesiktning kan rädda ditt träd

19 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Trädbesiktning kan rädda ditt träd

I det här blogginlägget tittar vi närmare på vilka hälsomarkörer som träden har och hur de kan bidra till en god hälsa. Vi listar även de vanligaste träden i Sverige samt berör vad som händer om ett träd blir angripet av röta. Röta är ett skadedjur som kan orsaka stora skador på träd, men med rätt behandling kan man ofta råda bot på problemet. Vi avslutar bloggen med en kort introduktion till vad som händer med trädbesiktningar och hur de kan hjälpa till att förebygga skador orsakade av röta.

Träd är inte bara estetiskt tilltalande, utan de har också en hel rad positiva hälsoeffekter. Träd binder kol, stödjer biodiversitet och bidrar till luftkvaliteten genom att filtrera ut föroreningar från luften. Dessutom har de förmågan att minska stress och ångest när vi tillbringar tid i skog eller parker.

Många studier har visat att träd kan ha en positiv hälsoeffekt på människor, både fysiskt och psykiskt. Bland de vanligaste träden i Sverige är gran, tall, lönn, alm och björk. Alla dessa träd har unika egenskaper som gör dem intressanta att ha nära sig.

trädbesiktning

Vad är röta?

Röta är en skadedjursart som kan orsaka stora problem för träd. När ett träd har blivit angripet av röta kommer det att börja sakta men säkert förlora styrka och vitalitet. Röta kan behandlas genom att skära bort infekterade områden, men det är viktigt att först kontakta en professionell trädbesiktare som kan göra en noggrann undersökning och rådgivning, kolla med Alias Arborist exempelvis.

En trädbesiktning involverar att inspektera för att identifiera problem och se om trädet har skador eller sjukdomar som kan påverka dess hälsa. Trädbesiktningar är ett bra sätt att förebygga skador orsakade av röta och andra trädproblem. Trädbesiktningen kan också hjälpa till att identifiera problemet tidigt och samla i nödvändig information för att trädet ska återhämta sig.

Fler nyheter