Vad gör en tandhygienist en vanlig dag?

17 januari 2023
Staffan Ehrlin

editorial

En vanlig dag i en tandhygienist liv!

Att vakna i gryningen, förbereda kaffe och frukost för att få igång dagen – det är bara en vanlig dag i en tandhygienist i Odenplans liv! Det stämmer – från tidiga morgnar till sena kvällar, tandhygienister har ett av de mest hektiska (för att inte säga mest givande) yrkena som finns. Oavsett om du har varit yrkesverksam i flera år eller om du bara är nyfiken på vad som händer bakom de svängbara dörrarna, kommer det här inlägget att ta dig igenom en vanlig dag i en tandhygienists skor! Så ta den där koppen kaffe och låt oss dyka ner i allt som har med skrubbor och tandborstar att göra. Gör dig redo för några riktigt skarpa insikter… du kommer inte att vilja missa det!

När dagen börjar tar tandhygienisterna några minuter för att gå igenom sin patientlista och se till att allt material är förberett för dagen som kommer. De ser till att varje patient sitter bekvämt i stolen och kontrollerar att allt fungerar som det ska innan de börjar – från sugutrustning till handstycken, det är viktigt att verktygen fungerar på rätt sätt så att patienten är säker och bekväm.

Tandhygienist

Börja jobba

När allt detta är klart är det dags att börja jobba! Tandhygienisten börjar med att fråga patienten om eventuella aktuella problem som han eller hon har, till exempel smärta eller känslighet i tänderna eller tandköttet. Därefter tar de en detaljerad anamnes och tittar på medicinska journaler för att bättre kunna bedöma patientens hälsa. Detta följs av en grundlig undersökning av munhålan, där de letar efter tecken på håligheter, tandköttssjukdomar och andra onormala tillstånd.

När all denna information har samlats in är det dags att börja rengöra! Med hjälp av specialverktyg som skalare och polermaskiner använder tandhygienisten tar bort plack, tandsten och skräp från tänderna för att förebygga tandköttssjukdomar. Vid behov tar de också röntgenbilder av munnen och tänderna för att bedöma benhälsan eller kontrollera om det finns hål i tänderna.

Fler nyheter