Vad har en glasmästare i Örebro vunnit?

22 oktober 2020
william eriksson

När man talar om glas, och i synnerhet att skapa glas, tänker många på Glasriket i Småland. Där “blåser” man glas i alla dess olika former man knappt trodde var möjliga. Men det är ett misstag att tro att de i Småland på något sätt skulle ha patent på glas. Så är det förstås inte alls. 

Glas finns över hela världen och allt kommer naturligtvis inte från Småland. Annars hade smålänningarna varit riktigt rika och då hade de kanske inte behövt beskyllas för att vara snåla. Ett lustigt ord inom glasbruk är ordet “glasmästare”. Det låter som att man har vunnit någon slags trofé inom glas. Att man har visat sig vara en vinnare, någon oövervinnerlig inom någon slags glastävling, Men här spelar språket oss ett spratt.  

En glasmästare är nödvändigtvis inte någon som har vunnit någonting. Det är en person som ofta har någon slags hantverksutbildning och arbetar med att byta ut glas. Och då inte dina glas du har i köksskåpen utan snarare de glas som utgör dina fönster.  

 

Krossat glas för miljoner

När behöver man byta glas då? Ja, ett självklart svar är förstås när glaset går sönder. Ibland sker det av rent slitage på grund av att fönstret är gammalt. Eller så använder naturen sina krafter. Men det kan också vara så att det sker någon slags olycka. Fråga föräldrar runtom i Sverige hur många bollar som har farit genom deras fönster.  

Men glas kan också behöva bytas ut efter att fastigheter och fönster utsatts för någon typ av sabotage. Det skedde till exempel i Örebro under en period år 2014. Då beräknade man att sabotagen av de kommunala fastigheterna kostade miljontals kronor för kommunen varje år. Man var väldigt uppgivna av att det en natt krossades 16 rutor på Varbergaskolan. Det är bara att hoppas att det finns en bra, och billig, Glasmästare i Örebro.  

Fler nyheter