Vid konstant huvudvärk kan en tandhygienist i Odenplan vara lösningen

22 juni 2022
patrick pettersson

editorial

Det är olidligt. Att vakna upp varje morgon med huvudvärk och ömma käkar. Du har svårt att fokusera på jobbet och ingenting känns rätt. Du går omkring i ett töcken och den där första klunken kaffe på morgonen känns bra, men smärtan släpper ändå inte. Långsamt börjar den försvinna allt efter att dagen går, men nästa morgon är den tillbaka. Och att gå till tandhygienist är kanske inte det första man tänker på.

Vad blir effekterna av att långvarigt gnissla tänderna? Varför gör man det? Och går det att göra någonting åt det? Läs vidare så får du lite info om tandgnissling och tips för att komma tillrätta med problemet.

 

Varför gnisslar man tänder och vad blir effekterna av det?

Det är inte helt klart varför vissa gnisslar tänder, men helt klart är att det finns faktorer som påverkar. Stress är en tydlig faktor. När du är stressad är det nämligen mer troligt att du gnisslar tänder. Även alkohol och rökning tros kunna öka risken.

Om man gnisslar tänder så får man ofta ont i käken och riskerar att nöta på tänderna. Man kan vakna med spända och ömma käkar eller en molande huvudvärk. Om tänderna tagit stryk kan det ha bildats sprickor som gör att du får ilningar.

 

Tandhygienist

 

Vad kan man göra åt tandgnissling?

Det första man kommer att tänka på är kanske om det går att helt få bort tandgnisslingen? Om den beror helt på stress eller liknande så är det möjligt. Men ibland fortsätter man gnissla tänder och kan inte få stopp på det. På egen hand kan man massera vid tinningarna och bakhuvudet för att hjälpa musklerna att slappna av. Men man kan också skaffa en bettskena, till exempel hos en tandhygienist i Odenplan. Med en sådan minskar nötningen på tänderna och den fungerar som dämpning.

Fler nyheter